ISOLATIEGLAS

Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan dubbel glas of hoog rendement glas al rendabel zijn. Onder isolerend glas vallen alle soorten glas die beter isoleren dan enkel glas.

Isolerend glas bestaat uit twee, soms drie, glasplaten met daartussen een ruimte, de zogeheten spouw. Tegenwoordig wordt in plaats van gewoon dubbel glas vaak glas gebruikt met dubbel of drievoudig hoog rendementglas (HR++ en HR+++). Alle soorten isolerend glas:

 • Gewoon dubbel glas
 • HR glas
 • HR+ glas
 • HR++ glas
 • HR+++ glas (drievoudig glas)
 • Voorzetramen
 • Monumentenglas

Het is ook mogelijk de bovengenoemde producten uit te voeren in een brandwerende-, geluidswerende- en/of inbraakwerende variant.

Comfort

Buiten de isolerende besparende werking, geeft HR++ glas ook een groot comfort gevoel. Het  vervelende ‘tocht’ gevoel als gevolg van koude ramen verdwijnt grotendeels door dit glas.

Isolatie beter door argon en coating

In de spouw tussen de glasplaten van gewoon dubbel glas zit droge lucht. Tussen de glasplaten van HR++ en HR+++ (en het meeste HR+) glas zit een edelgas, meestal argon. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht.

Aan de binnenzijde van alle HR-glassoorten zit ook een onzichtbare coating (laagje), die de isolatie nog meer verbetert. De coatings weerkaatsen namelijk warmte; zonlicht laten ze grotendeels door. Er is ook glas met een zonwerende coating, die laat minder zonlicht door. Dat is koeler in de zomer, maar in de winter profiteert u minder van de zon.

Welk soort glas een venster is (HR, HR+ of HR++ ) staat bijna altijd vermeld tussen de glasplaten in. Mocht u hier niet uitkomen, dan beschikken wij over meetapparatuur om de isolatiewaarde te bepalen en ook om te beoordelen of het glas goed is geplaatst.

Isolatiewaarde kiezen: U-waarde

Hoe goed glas isoleert, hangt af van de zogeheten U-waarde. Hoe lager de U-waarde, des te beter het glas warmte tegenhoudt, en des te beter de isolerende werking.

HR+++ glas is uit oogpunt van energiebesparing de beste keuze. Vanwege de hoge kosten wordt het alleen gebruikt voor woningen waarin de hoogste energiebesparing wordt nagestreefd.

HR++ glas biedt bijna evenveel energiebesparing, maar tegen lagere kosten.

Tips isolerend glas

 • Weet u niet welk soort (dubbel) glas uw woning heeft? Kijk naar de aanduiding in de afstandhouder tussen de glasplaten: HR, HR+ of HR++. Staat er niets, dan gaat het bijna altijd om gewoon dubbelglas of HR-glas van voor 1996.
 • HR++ glas is iets duurder dan standaard dubbel glas, maar dit verschil verdient u in ruim 2 jaar terug via een lagere energierekening.
 • Onderhoud de kozijnen goed, zodat de dubbele beglazing minder snel ‘lek’ raakt of breekt.
 • Isolerend glas (vooral HR++ glas) kan leiden tot condensvorming op koude vlakken in huis. Goede ventilatie voorkomt dit, bijvoorbeeld  ventilatieroosters boven het isolatieglas, net als verdere isolatie van de woning.

WAAROM DE ZOETERMEERSE GLASHANDEL?

De Zoetermeerse Glashandel Van den Heuvel B.V. is al ruim 45 jaar de glasleverancier voor zowel de particuliere als zakelijke markt in de regio Zuid-Holland. Door onze jarenlange ervaring, persoonlijke service, betrouwbaarheid en vakkundige montage bent u bij ons altijd aan het juiste adres.

MEER INFORMATIE

Neem voor meer informatie contact op met de Zoetermeerse Glashandel Van den Heuvel B.V. via 079 331 40 31 of info@zoetglas.nl
Of vraag direct een offerte aan!

© Copyright 2018 Zoetermeerse Glashandel B.V.